Iedere 1e zondag van de maand ‘DIJKHUISJE’ Begraafplaats IJSSELHOF

Iedere 1e zondag van de maand zijn alle bezoekers van de begraafplaats IJsselhof welkom voor een gratis kopje koffie/thee of glas limonade in het ‘Dijkhuisje’ links na de ingang. In samenwerking met Yarden zijn vrijwilligers van Boek en Troost aanwezig voor een praatje of een luisterend oor.

U bent van harte uitgenodigd!
Op de begraafplaats is het huisje met pijlen aangegeven.

Rouwcafe

Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het ROUWCAFE.  Bedoeld voor iedereen die een dierbare door de dood moet missen. Het Rouwcafé biedt gelegenheid om lotgenoten in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. Aan de hand van een thema, een verhaal of een gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld of dat wat je raakt, bespreekbaar gemaakt. En wellicht kan dit het begin zijn van het samen delen van de je verdriet of ervaringen. 

Het thema voor het eerstvolgend Rouwcafé: "Gedichten en Muziek"

 

Boek en Troost publiceert op haar website met enige regelmaat een troostgedicht van de Goudse dichter Ton Houtman. Deze middag zal hij een aantal van zijn (troost)gedichten ten gehore brengen. Ton wordt begeleid en afgewisseld door saxofonist Piet Zoeteweij. Samen hopen zij de bezoekers een sfeervolle bijeenkomst te bieden.

Besloten lotgenotengroep "Als verdriet je raakt"

Als iemand die je lief hebt overlijdt, staat de wereld op zijn kop. Wat heb je dan nodig? Mensen die
er voor je zijn, bij wie je je hart kunt luchten. Mensen uit de directe omgeving zijn erg belangrijk
tijdens het rouwproces. Maar niet alleen uit eigen kring, ook bij lotgenoten vinden rouwenden een
luisterend oor. Want wie anders snapt wat je hebt meegemaakt en wat je mogelijk nog te wachten
staat. (tekst geïnspireerd door Daan Westerink).
De lotgenotengroep is er voor iedereen die rouwt om een dierbare, die langer dan een half jaar
geleden overleden is. Vijf middagen/avonden komt de groep bij elkaar in besloten kring, begeleid
door twee ervaren vrijwilligers. Heeft u interesse om deel te nemen aan een volgende lotgenotengroep?

Workshops/lezingen

Naast de maandelijkse activiteiten voor rouwenden organiseert Boek en Troost met enige regelmaat workshops en lezingen voor direct en/of indirect betrokkenen van rouwenden en geïnteresseerden.
Boek en Troost tracht met deze activiteiten een opening te bieden aan iedereen in Gouda en omgeving om verlies en rouw bespreekbaar te maken.

 

Workshop: Wat doen we met de kleding?

“Toon mij uw kleding en ik zal zeggen wie u bent. “

Dit gezegde geeft aan dat kleding een uitdrukking kan zijn van onze persoonlijkheid en kleding na het overlijden van een dierbare een intieme en persoonlijke herinnering blijft. Kort of lang na het overlijden dient zich de vraag aan : “ Wat doen we met de kleding? “ Weggeven aan vrienden, familie of een goed doel of bewaren om nog geen afstand te doen van deze tastbare herinneringen.kleed

Door met deze kleding creatief bezig te zijn kan een blijvend troostrijk kunstwerk ontstaan in de vorm van een wandkleed(je) een deken, kussen, boxkleed, wiegendekentje, tas, sjaal enzovoort.

In deze workshop willen Wilma Bagschortjegerman en Aagje de Haan met de deelnemers een aanzet geven om ieder naar eigen inzicht bezig te zijn om van de kleren van hun dierbare een creatief monumentje te maken.

Voor meer informatie: info@boek-en-troost.nl

….ik wilde vooral praten

Geen enkele vraag is gek, en iedere bijeenkomst is het een verademing om steeds opnieuw heel diverse verhalen en vragen van mensen te horen en de antwoorden daarop. Verzachtend is het ook om die te spiegelen aan je eigen verhaal, om iedere keer weer te horen hoe anderen dingen doen en te beseffen dat ieder rouwproces weer net even anders is, dat er geen verkeerde rouw bestaat. Geleidelijk leer je elkaar ook beter kennen, voel je vriendschap ontstaan, kun je soms zelfs anderen troosten. Het Rouwcafé bezoek ik nu twee jaar. Inmiddels voel ik dat ik er ook wel weer mee zou kunnen stoppen maar het is me zo dierbaar dat ik nog wel even blijf.

Goed contact met lotgenoten gehad

Zondag een van de rouwcafés bijgewoond. Heel erg fijn contact gehad met mede lotgenoten. Mijn hart kunnen luchten en ook nieuwe manieren geleerd om mijn verlies te verwerken. Ik voel me, nu ik mijn hart heb kunnen luchten een stuk beter!

Huisbezoek

Vind je het (te) moeilijk om een eerste keer naar onze activiteiten te komen dan is het mogelijk om met een van onze vrijwilligers een afspraak te maken voor een huisbezoek. We hopen dat je daarna (samen) naar een van onze activiteiten kunt komen. Is het lastig om te komen omdat je bv niet mobiel bent dan kunnen we gezamenlijk onderzoeken of een aantal bezoeken van een vrijwilliger je kunnen helpen in je rouwproces. Voor langdurige ondersteuning werken we samen met Humanitas “Samen Optrekken” . Je kunt ons hierover  bellen of mailen.